Allahu Teâlâ’nın kadınların örtünmelerini emretmesin de çok hikmetler vardır. Kadınların örtünmeleri onların yaratılışlarının gereğidir ve fıtratları, duyguları bunu emreder. Hem tesettür, toplumsal değerlerin, huzurun, ahlakın ve aile kurumunun korunmasını sağlar. Açıklık ise tam tersi kadınları, aileleri ve hayatı sıkıntılar içine sokar. Topluma, ahlaka, huzura ve aile kurumuna zarar verir.
Tesettürün yani örtünme emrinin hikmetlerinden mühim bir kısmını Bediüzzaman Said Nursî Hazretleri yazdığı tesettür Risalesi’nde açıklamıştır. O risalede anlatılan hikmetlerden yaptığımız bir hulasayı aşağıya alıyoruz.
1- Korku: Kadınlar yabancı erkeklerin onlara taarruzundan korkarlar. Çünkü nâ-meşru bir çocuğun maddi manevi dayanılmaz ağırlığını bir ömür boyu çekmek zorunda kalabilirler. Bunun için güzelliklerini gizleme, yabancı erkeklerin iştahlı nazarlarından sakınma ihtiyacı hissederler.
2- İhtiyarlık ve çirkinlik: Kadınların % 60-70’i ihtiyarlık veya çirkinlikleri sebebiyle bu hallerini gizlemek ve örtünmek isterler.
3- Kıskançlık: Erkekler hanımlarının başka erkekler tarafından görülmesini kıskanırlar ve bunun için hanımlarının güzelliklerinin gizlenmesini arzu ederler.
4- Bakışlardan Rahatsız olmak: Kadınlar yabancı erkeklerin onları inceleyen nazarlarından ciddi manada rahatsız olurlar.
5- Töhmet altında kalmamak: Kadınlar açık gezip de kocalarının, “kendisini başkalarına beğendirmeye çalışıyor” diye suçlamasından sakınırlar.
6- Ailedeki samimiyeti koruma: Açıklık olan toplumlarda erkeklerin kendi eşinden daha güzel kadınlar görmemesi nerdeyse imkânsızdır. Bu da karı koca arasındaki samimi bağlılık duygularına zarar verir.
7- Evlilik müessesini koruma: Açıklık toplumda fuhşiyatı artırıp evlenmeleri azaltarak aile kurumunun tahrib olmasına, nesillerin bozulmasına sebeb olur.
8- Aşırı cinsellikten ve getireceği ahlakî yıkımdan sakınma: Açık saçıklığın yaygınlaşması toplumda erkeklerin duygularının aşırı derecede cinsellik üzerine yoğunlaşmasına, bu da cinsel ahlaksızlıkların yaygınlaşmasına, toplumda namus ve emniyetin zayi olmasına ve zamanla neslin tıbben zayıflamasına sebeb olur.
9- Aile içi ahlakî çöküşten sakınma: Bacaklar gibi bazı uzuvların açıklığı, ahlaken zayıf kardeş gibi bazı namahremlerde dahi çok kötü duygular uyanmasına sebeb olabilir.
Elbette tesettürün burada sayılmayan daha pek çok faydaları vardır. İnsanların tesettürü değerlendirirken bu hikmetlerin yanında, hayatın yalnız bu dünyadan ibaret olmadığını, ölüm sonrası ebedî bir hayatın bizleri beklediği ve gerçek hayatın orası olup burada oranın hazırlığı yapıldığı ve insanların dünyada yalnız ahret imtihanı için bulunduğunu da dikkate almaları şarttır.
Aksi takdirde yapılacak yorumların insanın ve yaratılışın gerçeklerine uzak olması kaçınılmazdır.
ALINTIDIR
Bir yanıt yazın