Kaykab da denir. Akçaağaçgiller familyasından, tahtası hafif ve sağlam bir ağaçtır. Yaprakları açık yeşil veya beyaz-yeşil alaca renklidir. Süs ve gölge bitkisidir.Akçaağacın odunu ince marangoz culukta kullanılır. Yüzü aşkın türü oup bazıları şunlardır.
Ova akçaağacı: (Acer campestra)
Çınar yapraklı akçaağaç: (Acer platanoides) Sütlü çınar veya Sivri yapraklı çınar da denir.
Dağ akçaağacı: (Acer pseudoplatanus) İsfendan çınarı, Dağ çınarı ve Adi akçaağaç da denir.
Tatar akçaağacı: (Acer tataricum) Kavlan ve Kara akçaağaç ta denir.
Diş budak yapraklı akçaağaç: (Acernegunda) Diş budakakça ağacı da denir.
Beş parmak akçaağacı: (Acer cappadocicum)
Kayın gövdeli akçaağaç: (Acer trautvetleri)
Doğu akçaağacı: (Acer orientale)
Toros akçaağacı: ( Acer hyrcanum)
Beş loplu akçaağaç: (Acer quinquelobum)
Şeker akçaağacı: (Acer saccharum)
Kırmızı akçaağaç: (Acer rubrum)
Kartopu yapraklı akçaağaç: (Acer opalus)
Fransız akçaağacı: (Acer monspessulanus)
Mide kanserinin tedavisi için: Ova akçaağacı (Acer campestra) yakılır, külünden 20gr 100 gr su ile cam bir kap içinde karıştırılıp, bir müddet bekletilir. Üzerindeki durusu bulandırılmadan alınır, günde üç defa bir fincan içilir, üzerine süt, limon veya portakal suyu içilmelidir. Bu tedavi esnasında bol proteinli gıdalar yenilmelidir (Bilhassa et gibi). Bu tedavi mide kanserinin ilerlemesini ve iç organlara yayılmasını önler.
Tatar akçaağacı (Acer tatericum) nın dal ve yapraklarından haşlanarak elde edilen mayi, göz iltihaplarına karşı kompres halinde kullanılır.
Dizlerdeki şişliklerde Çınar yapraklı akçaağaç(Acerplatonoidis) ağacının yaprakları kaynatılıp lapa haline getirildikten sonra, hasta olan uzva sarılır ve kaynatılan suyun içerisine hastalıklı uzuv da sokulursa faydasını görür.
Cildi besleyici Çınar yapraklı akçaağaç (Acer platonoudis) ının taze dal ve yaprakları kaynatılır,bu su ile yüz yıkanır ve yüze kompres yapılırsa cilde güzellik verir.
ALINTIDIR
Bir yanıt yazın