1- Ahududu, Dağ çileği,Sultan böğürtleni ve Frambuaz da denir. Gülgiller familyasından, Böğürtlen gibi çalı halinde dikenli bir bitki olup, kümeler halinde kendiliğinden yetişir.Meyvesi Dut a benzer. Sarımtırak kırmızı portakal renginde sulu ve güzel kokuludur. Meyveleri toplanıp kurutulur. Reçel, şurup ve likör yapılır. Meyve olarakta yenir.
Bir bardak kaynar suya, 10 gr kadar ufalanmış yaprağı konup, on dakika beklettikten sonra içilirse; Kanı temizler, vücutta biriken zehirli maddelerin atılmasını sağlar, terletir ve idrar söktürür. Üre ve şeker hastalıklarında da faydalıdır. Kabızlığı giderir. Vücuda ise dinçlik verir. Boğaz Bademcik ve göz iltihaplarına iyi gelir.Kansızlık ve vereme çok iyi bir gıdadır. Ateşi düşürür ve ishali keser. Mide ülseri olanların kullanmamaları gerekir.
Meyvesi ise iştah açıcı, idrar söktürücü, mikrop öldürücü, kanı temizleyici olarak kullanılır. Yumuşatıcı ve ferahlatıcıdır. Rahmi ve kasık kaslarını kuvvetlendirir. Vücuda kuvvet ve çeviklik verir.
Ahu dudu yapraklarının haşlanması ile elde edilen su gözlere banyo yapılırsa, göz nezlesini ve göz iltihabını giderir. Diş etleri iltihabında, bogaz ve bademcik iltihablarında gargara yapılır.
2-Ahududu (ağaççileği) : Gülgillerden; böğürtlen gibi çalı halinde, dikenli bir bitkidir. Kümeler halindedir. Kendiliğinden yetişir. Meyvesi duta benzer. Sarımtırak kırmızı portakal renginde, sulu ve güzel kokuludur. Meyvesi toplanıp, kurutulur. Reçel, şurup ve likör yapılır. Meyve olarak da yenir.
Faydası : Kanı temizler, vücutta biriken zehirli maddelerin atılmasını sağlar. Terletir ve idrar söktürür. Kabızlığı giderir. Vücuda dinçlik verir. Romatizma, mafsal kireçlenmesi, nikris, boğaz, bademcik ve göz iltihaplarında kullanılır. Kansızlık ve veremde çok iyi bir gıdadır. Ateş’i düşürür. Üre ve şeker hastalarına da faydalıdır. Mide
ülseri olanların kullanmamaları gerekir.
ALINTIDIR
Bir yanıt yazın