1-(LİGNUM QUASSİAE)
Acıodun, Acıtahta, Acıyonga ve Kuasya da denir. Sedefotugiller familyasından, odunu ise halk hekimliğinde kullanılan Surinam acıağacı ile Jamaika acıağacının ortak adı.
Surinam acıağacı: Quassia amara yada Quassiasurinamense) Guyanada yetişen, kırmızı çiçekli bodur bir ağaçtır. Hakiki Acıağaç ismiylede tanınmaktadır. Odunundan çıkarılan özüt çok acıdır. Kuvvet şurubu ve iştah açıcı olarak kullanılır.
Jamaika Acıağacı : (Picraena yada Picrasma excelsa dır) Dal ucunda yeşilimsi salkım çiçekli, zeytinsi meyveli, büyük (10-15 m) bir ağaçtır. Çok acı olan odunu, çoğu zaman Surinam Acıağacı yerine kullanılır. Bu nedenle buna Yalancı Acıağaç da denir. Antil adalarında ve Guyana da yetişen başka türleride vardır. Bu iki ağacın etkileri aynı olup, bir fark gözetmeksizin biri diğeri yerine kullanılır.
Bir litre suya 5 gr yonga konur ve dört saat bekletildikten sonra süzülerek günde iki üç bardak içilirse: İştahı açar, ateşi düşürür. Mide, bağırsak, karaciğer ve böbreklerin çalışmasını düzenler. Mide ve bağırsak tembelliğini giderir. Böbrek sancılarını keser, taşların düşürülmesine yardımcı olur. Tükürük ifrazatını artırır.
2-Acıağaç (kuvasya ağacı) :
Sedefotugillerden; 2-3 metre boyunda küçük bir bitkidir. İnce kabuklarının üzerinde sarı benekler vardır. Çiçekleri kırmızıdır. Sıcak ülkelerde yetişir. Bu ülkelerde acı ağaç kabuklarından yapılan kaplardan su içenlerin kuvvetleneceğine inanılır. Hekimlikte ; kökü, kabuğu ve odunu kullanılır. Etkili maddesi “Quassine”dir. Çok acıdır.
Faydası : İştah açar, hazmı kolaylaştırır. Ateşi düşürür. Tükürük ifrazatını arttırır. Mide, bağırsak, karaciğer ve böbreklerin çalışmasını düzenler. Böbrek sancılarını keser, taşların düşürülmesine yardımcı olur. Bağırsak kurtlarını döker. Kanamaları durdurur. Haşarat kaçırıcı olarak da kullanılır. Fazla kullanılacak olursa; baş dönmesi, mide bulantısı ve kusma yapar.
ALINTIDIR
Bir yanıt yazın