1-(DİOSPYROS EBENUM)
Ebenus ve Abanus-i hindi de denir. Abanozgiller (Ebenaceae) familyasının Diospyros cinsinden, yaygın olarak tropikal ormanlar da bulunan birçok ağaç türünün odunu. İyi abanoz çok ağırdır, siyaha yakın renktedir ve yalnızca ağacın orta bölümünden elde edilir. Rengi, dayanıklılığı, sertliği ve iyi cila tutma özelliği nedeni ile abanoz, marangozluk ve kakmak işlerinde, piyanoların siyah tuşlarının ve bıçak saplarının yapımında, torna işlerinde kullanılır.
En iyi Hint ve Seylan abanozu, Sri Lanka da Trincomalee nin batısındaki düzlüklerde bolca yetişen, Diospyros ebenum dan elde edilir. Ağaç geniş gövdesi ve simsiyah rengiyle tanınır. Kabuğunun kömürleşmiş gibi görünmesine karşın, altındaki odun ağacın orta yerine kadar beyazdır. Ağacın asıl kullanılan koyu renkli orta bölümünden ise 30-100 cm çapında kütükler elde edilir.
Halk hekimliğinde Abanoz ağacının diospyros türlerinin dal ve gövde odunu haşlanarak dıştan, bahusus göz iltihablarında, anti septik ve yara iyileştirici olarak kullanılır.
Bir bardak kaynar suya 10 gr abanoz odunu yongası konup, 10 dakika bekletildikten sonra içilirse, vücuttaki yel ve ağrıları, felci ve gazları giderir. Kan tutmasınıda önler.
Kara hurma (Diospyros lotus) Hurma eriği, Yahudi hurması ve Hırnık ta denir. 10-15 m yükseklikte, basit yapraklı, kırmızımtırak veya yeşilimtırak beyaz renkli çiçekli ve kışın yapraklarını döken bir ağaçtır. Meyvesi 15 mm çapında, sarımsı veya mavimsi siyah renkli, küremsi şekillidir.Yeninebilir meyvesi için bilhassa Kuzey Anadoluda yetiştirilmektedir. Ağacın odunu kan temizleyici olarak dekeksiyon halinde kullanılır. Olgun meyveleri kurutulmuş halde veya reçel yapılarak yenir.
Bir bardak suya incecik kıyılmış Kara hurma nın odunu konur ve 20 dakika kaynattıktan sonra içilirse, kanı temizler. Olgun olarak kurutulmuş olan meyveleri yenirse ishali keser.
Trabzon hurması (Diospyros kaki) 15 m kadar yükselebilen, meyvesi parlak turuncu renkli olan ve kışın yapraklarını döken bir ağaçtır. Rengiyle ve biçimiyle portakalı andıran etli bir meyvesi olup, çapı 3,5-7 cm arasındadır. Olgunlaşınca tatlanır ve yenir. Siyah Abanoz (Diospyros dendo) gibi daha birçok türleri vardır.
–
2-Abdestbozanotu (pimpinella saxisfrage) : Gülgillerden; siyah ve yeşil boya çıkartılan bir bitkidir. Rutubetli yerlerde yetişir. Boyu 70 santimetre kadardır. Kökü akıcıdır.
Faydası : Mideyi kuvvetlendirir. Göğüs ağrılarını dindirir. Ateşi düşürür. Boğmaca, öksürük ve baş ağrılarını keser. Vücuda dinçlik verir. Balgam ve ter söker. Burun kanamalarını keser. Bademcik şişlerini indirir. Mide yanması ve bağırsak gazlarını giderir. Çıbanın olgunlaşmasına yardım eder.
ALINTIDIR
Bir yanıt yazın