Badem, Bayam, Biyam, Boçça, Paya,Piyam ve Şabah ta denir. Gülgiller den meyve ağacı ve bu meyve ağacının meyvesi. Badem orta boyda 6*8 mt yaygın ya da dik dallı, ince uzunca yapraklı, dikensiz bir ağaçtır. İlkbaharda çok erken çiçek açar. Çiçekleri pembe veya beyazdır. Meyvesi taş çekirdek biçimindedir. İçinde bir ucu sivri, b.r ucu genişçe yassı bir tohum bulunur. Bademler en başta iki altküre ya da çeşide atrılır.
Tatlı Badem: (Amygdalus communis var dulcis) olup,bunlardan pekçok bahçe bademi türleri üretilmiştir.Tatlı Badem yağlı olup, ezilerek Badem yağı çıkarılır.
Tatlı Badem yenildiğinde, tıkanık damarları açar, kollestrolü düşürür, vücudun direncini artırır,dimağa kuvvet verir, öksürüğü keser, göğsü balgamdan temizler, kabızlıkta ve sürmenajda çok faydalıdır. İdrar yanmasınıda önler ve kalp çarpıntısını giderir.
Ezme halinde kullanılır, Bir bardak suya 15 adet Badem, 1,5 kaşık şekerle ezilir, süt haline getirilir ve ılık olarak akşamları içilir.
Cinsi iktidarsızlıkta, yemeklerden sonra bir ay müddetle, yirmi adet Badem yemek faydalıdır.
Acı Badem: (Amygdalus communis var amara) arapça Arez denir.Acı Bademin içinde “Amygdalin” denilen zehirli bir glikoz vardır. Sabun , krem, esans vs. imalinde kullanılır.
Yumuşatıcı, öksürük kesici, idrar artırıcıdır. Kutt dişirici olarak günde 4-6 adet acı badem yenir.
Şeker hastaları, sabah akşam üçer adet aç karınla acı badem yerse faydasını görür.
Acı badem kabukları beş dakika kaynatılır, boğaz ağrılarında bu su ile gargara yapılır.
Badem yağı: Sabahları aç karınla bir yemek kaşığı tatlı badem yağı içilirse,böbrek ve mesane taşlarını ağrısız ve kolayca düşürür. İdrar tutukluğunu giderir.
Badem yağı mide ekşimesine çok iyi gelir, sütle içilirse hazım sistemini güçlendirir, nefes borusu iltihaplarında son derece faydalıdır. Karaciğer ve böbrek ağrılarını dindirir.
Güzel kalmak isteyen kadınlar haftada bir defa vücutlarını Badem yağı ile ovarlarsa, ciltleri taze kalır.
Bir yanıt yazın