Karahindiba, Yabani acımarul ve Radika da denir. Bileşikgiller familyasından, yol kenarlarında, çayır ve hendeklerde yetişen bir çeşit bitkidir.Yaprakları rozet şeklindedir.Çiçekleri sarıdır. Taze yaprakları salata olarak ta yenilebilir.
İdrar söktürür. Mesane ve kalınbağırsak iltihaplarını giderir. Göğsü yumuşatır, öksürüğü keser. Balgamlı ishalleri keser. Kara ciğer şişliğini indirir. Anne sütünü artırır. Böbrek ve safra taşlarını düşürür. Sarılıkta faydalıdır. Taze sürgünleri kırıldığı zaman akan sütü de dişleri temizler. Öğütülen kökü kahveye katılarak içilir.
Karahindiba nın 60-100 gram kökü bir litre suda on dakika kaynatılıpüç hafta sabah akşam birer kahve fincanı içilirse, vücuda kuvvet verir.
ذَنَبُ اْلاَسَدْ
ASLAN KUYRUĞU
(LEONURUS CARDİACE)
Yer pırasası ve Ferasiyyun da denir. Ballıbabagiller familyasın dan,karşılıklı yaprakları ,düzensiz loplu ya da dilimlidir. Pembemsi firfiri renkteki çiçekleri sap boyunca çevremsel dizilidir.
Kuvvet verici, balgam söktürücü, kalp kuvvtlendirici, Ateş düşürücü, sinirleri teskin edici, günlük yorgunluğu giderici, mide ve bağırsak rahatsızlığını giderici, kadınlarda aybaşı düzensizliğini giderici daha birçok özelliği vardır.
Bir bardak suya bir tutam ince kıyılmış Aslan kuyruğu konur, 8-10 saat bekletildikten sonra bir günde tüketilir.
كَفُّ اْلاَسَدْ
ASLAN PENÇESİ
(ALCHEMİLLA ARVENSİS)
Gülgiller familyasından, ılıman bölgelerde, çayırlarda ve nemli otlaklarda yetişen, 50 kadar türü olan otsu bitki. 5-7 parçalı olan yaprakları büyüktür. Kökü geniştir. Çiçekleri ufak yıldız şeklinde olup, yeşilimtıraktır. Mart-Temmuz arasında toplanıp kurutulur.
Kök ve yaprakları, ishal kesici, idrar artırıcı, vücuda kuvvet verici, ateş düşürücü, yarımbaş ağrılarını giderici ve anne sütünü artırıcı özellikleri vardır.
Adi Aslan pençesi: (Alchemilla vulgaris) Ağrı ve ishal kesici, mide ağrılarında, şeker hastalığında, kuvvet verici, pankreası çalıştırıcı, aybaşı rahatsızlıklarını giderici, beyaz akıntıyı kesici, şişmanlığı giderici, uykusuzluğu giderici özellikleri vardır. Adele ve mafsal zafiyetinde faydalıdır. Kansızlıkta, erken doğum yapan kadınlarda rahmi güçlendirir. Çocuk düşmesini önler ve doğumu da kolaylaştırır. Bir bardak kaynar suya, bir kaşık ufalanmış bitki konur, soğuyunca süzülür, günde üç defa birer kaşık içilir. Veya bir bardak suya bir kaşık ince kıyılmış kök konur, on dakika kaynatılır, soğuyunca süzülür ve günde üç defa birer kaşık içilir.
Diş çekiminden sonra, haşlanan suyu ile gargara yapılırsa, yarayı derhal kapatır.
Beyaz akıntıyı kesmek için,iki bardak kaynar suya 15 gr ufalanmış bitki konur ve soğu7yunca bu su ile yıkama yapılır.
Bir yanıt yazın