1- Ardıç, Ars ağacı, Servi cebeli ve Ebhel de denir. Servigiller familyasından, Juniperis cinsini oluşturan, kışın yaprak dökmeyen, 60-70 kadar ağaç ve çalı türünün ortak adı.
Bütün kuzey yarım küreye yayılmış olan Ardıç ın genç yaprak ları iğne biçimindedir.Tığ biçimini alan olgun yaprakları ise ya ikişer ikişer ya da üçlü halkalar biçiminde dizilmiştir. Bazı türlerde yuvarlak ya da dört köşe dalcıklara sıkıca yapışık, genellikle bir yağ bezi taşıyan, küçük pul biçiminde yapraklar bulunur. Erkek ve dişi üreme organları genellikle ayrı bitkiler üzerindedir. (İki evcikli) Kırmızımsı kahverengi ya da mavimsi renkteki kozalaklar üzümsü meyve tipinde ve üstü genellikle gri mumsu bir kabukla örtülüdür. En erken bir, en geç iç mevsimde olgunlaşan kozalaklarda 1-12 (genellikle 3 ) tohum bulunur.
Adi Ardıç: (Juniperus comminus) Bu tür 1-7 metre yükseklikte, kışın yaprağını dökmeyen, bir ağaççıktır. Meyvesi 6-9 milimetre büyüklüğünde, 3 tohumlu, önce yeşil ve olgunlukta parlak mavimsi siyah renklidir. Üzerinde ince bir mum tabakası bulunur.
Cüce ardıç: (Juniperis nana) Meyvelerinin büyüklüğü 7-12 mm çapındadır.Kandaki şeker miktarını düşürür. Vücuda dinçlik verir. Mesaneyi ve idrar yollarını temizler.Vücutta biriken suyu boşaltır. Kadınlardaki beyaz akıntıyı keser.Böbreklerinde iltihabı olanlar kullanmamalıdır.
Katran ardıcı: (Juniperus oxycedrus) Bu ardıç türünden deri hastalıklarına karşı kullanılan ardıç katranı elde edilir. Bu tür 1-9 metre yükseklikte, kışın yapraklarını dökmeyen bir ağaççıktır. Yaprakları dar ve batıcı uçludur. Meyveleri 8-12 mm çapında, küremsi şekilli, önce yeşil, sonra kızılımsı kahve renkli özel kokulu ve reçinemsi lezzetlidir. Odununun kapalı ocaklarda yakılmasıyla, (Kuru distilasyon) Ardıç katranı elde edilir. Ergenlik, egzama, saçkıran, kellik, uyuz ve sedef hastalığında kullanılır.
Kara ardıç: (Juniperus sabina) Bu tür 1-4 metre yükseklikte, olup, kışın yapraklarını dökmeyen bir ağaççıktır. Yaprakları pul biçiminde, açık yeşil renkli dal üzerine yatıktır. Meyveleri küre biçiminde, 4-5 mm çapında, etli, olgunlaştığında mavimsi siyah renklidir. Bitki hoş olmayan bir kokuya sahiptir.
Toz haline getirilmiş tohumları günde 3 ila 6 gram arasında, adet söktürücü, çocuk düşürücü ve idrar artırıcı olarak kullanılır.
Kokulu ardıç: (Juniperis foetidissima) Kokar ardıç ta denir.Bu tür yağ ardıcı türü olup, Kara ardıcın tıbbi ve toksikolejik özelliklere sahiptir. Çeşitli Ardıç türlerinin odunundan ve yapraklarından damıtma yoluyla elde edilen Ardıç esansı, parfümlerin ve idrar söktürücü ilaçların yapımında kullanılır.
2-Ardıç (ephel) : Kozalaklılardan 2-5 metre boyunda bir ağaçtır. Yaprakları ince, uzun, sivri ve güzel kokuludur. Meyveleri; siyah, parlak kozalak şeklindedir. Bunlara ardıç tohumu da denilir. Kasım ve aralık aylarında toplanıp kurutulur. Bir çok türü vardır.
Faydası : Kandaki şeker miktarını düşürür. Pankreasın normal çalışmasını sağlar. Nekahat devresinin çabuk atlatılmasında yardımcı olur. Vücuda dinçlik verir. Böbrekleri, mesaneyi ve idrar yollarını temizler. Ter ve idrar söktürür. Vücutta biriken suyu boşaltır. Soğuk algınlığı, romatizma, damar sertliği ve nikriste de faydalıdır. Kadınlarda görülen beyaz akıntıyı keser. Aybaşı ağrılarını dindirir. Böbreklerinde iltihap olanlar kullanamaz. Tavsiye edilen miktarı da aşmamalıdır.
Ardıçkatranı ağacı (katran ardıcı) : 1 metre kadar yükseklikte; yuvarlak kırmızı meyveleri olan bir ağaçtır. Meyveleri ardıç meyvelerinden daha büyüktür. Odunun kapalı ocaklarda yakılmasından (Kuru distilasyon) ardıçkatranı denilen bir madde çıkarılır.
Faydası : Kadyağı; ergenlik, egzama, saçkıran, kellik, uyuz ve sedef hastalığında kullanılır.
ALINTIDIR
Bir yanıt yazın