1- Aksoğan, Ayısoğanı, Beyazsoğan, Ölüsoğanı, Işkıl, Şalgaba, Loteşirsoğanı, Nuteşirsoğanı Sammel fa’r, Basel el fa’r ve Harrif de denir.
Zambakgiller familyasından, yaprakları uzun şerit şeklinde, çiçekleri yeşil ve beyaz damarlıdır. 2 kg kadar olan soğan kısmı yapraklarının altındadır. Acı ve zehirlidir. 7,5 gr Adasoğanı insanı öldürebilir. Taze iken kullanılmaz. Soğanın etli olan orta kısmı dilimlenerek kurutulduktan sonra dövülüp, toz haline getirilerek ev ilaçlarında çok dikkatli bir şekilde kullanılır.
Toz halinde 1 gr günde üç defa hap şeklinde veya güllaç içinde alınırsa, İdrar ve balgamı söktürür. Kalb hastalarında vücutta biriken suyu boşaltır. Kalb yetmezliği neticesi ortaya çıkan nefes darlığında ve yorgunluk halinde faydalıdır.
Adasoğanı suyu ile cilde masaj yapılırsa cildi güzelleştirir, kan devaranını hızlandırır.
Adi ada soğanı : (Urginea scilla) Sahil ada soğanı da denir.
İki yapraklı adasoğanı : (Scilla bifolia)
Ak çiçekli ada soğanı: (Pancratium illyricum
Mavi çiçekli ada soğanıLPancratium moritinum) Kum zambağı, Ka’bal, Ku’bul ve Basalı unsul gibi türleride vardır.
2-Adasoğanı (scille) : Zambakgillerden, bir çeşit bitkidir. Yaprakları uzun şerit şeklindedir. Çiçekleri; yeşil ve beyaz damarlıdır. 2 kilogram kadar olan soğan kısmı, yapraklarının altındadır. Acı ve zehirlidir. 7,5 gram adasoğanı öldürebilir. İçeriğinde “Scillarena glikozidi” vardır. Tazeyken kullanılmaz. Aksi halde zehirlenme ve kusmalara yol açar. Soğanın etli olan orta kısmı dilimlenerek kurutulur. Sonra dövülüp toz haline getirilir. Ev ilaçlarında çok dikkatli kullanılması gerekir.
1
Faydası : İdrar söktürür. Kalp hastalarında vücuda biriken suyu boşaltır. Azotemi’yi azaltır. Böbrek hastalarının kullanmaması gerekir. Uzun süre kullanılacak olursa “Albüminüri” yapar.
ALINTIDIR
Bir yanıt yazın