Tıbbi adaçayı, Dişotu, Kutsal bitki, Harnah ve Asfaks da denir. Ballıbabagiller familyasından, özellikle Akdeniz bölgesinde yetişen çok yıllık ve ıtırlı bir bitkidir. Boyu 60 cm, sık tüylü ve gri-yeşil yaprakları oval biçimli, kırışık yüzeyli, çiçekleri ise mor, pembe, beyaz ya da kırmızı renklidir. Menekşeye benzeyen çiçekleri, Haziran-Temmuz aylarında açar. Yaprakları uzun, kenarları tırtıllı, morumsu mavi çiçekli olup, hafif kafuru kokusu vardır. Tadı acı olup, çiçek açtığı zaman toplanıp kurutulur. Anadoluda 90 kadar Adaçayı (Salvia) türü bulunmaktadır.
Anadolu adaçayı : (Salvia fruticosa) Elma çalbasıda denir.
Yünlü adaçayı : (Salvia aethiopis)
Büyük çiçekli adaçayı : (Salvia tomentosa)
Misk adaçayı : (Salvia sclarea) Bu türe Tüylü adaçayı ve Ayı kulağı da denir.
Yabani adaçayı : (Salvia verbenace)
Yeşil adaçayı : (Salvia viridis)
Kürt reyhanı : (Salvia multicaulus)
Müsellin : (salvia fovskablei) Azdavay ve Daday da denir.
Yılancık : (salvia virgata)
Kutnu : (Salvia dichroantha)
2-Adaçayı (salvia officinalis) : Ballıbabagillerden; özellikle Akdeniz bölgesinde yetişen ıtırlı bir bitkidir. Menekşeye benzeyen çiçekleri haziran, temmuz aylarında açar. Yaprakları uzun, kenarları tırtıllı, beyazımsı yeşil renktedir. Hafif kafuru kokusu vardır. Çiçek açtığı zaman toplanıp, kurutulur.
Faydası : Mide va bağırsak gazlarını giderir. Mide bulantısını keser. Hazım sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Boğaz, bademcik ve dişeti iltihaplarını giderir. Göğsü yumuşatır. Astımdaki sıkıntıları geçirir. İdrar ve ter söktürür. Banyo suyuna katılıp yıkanılırsa; zindelik verir. Günde, 3 kahve fincanından fazla içilmemelidir.
ALINTIDIR
Bir yanıt yazın